Els Passadors: contrabandistes de llibertat

L’exili és la obligació d’abandonar el teu país, ja sigui individualment o en grup, per causes de nacionalitat, de religió, o per defensar determinades opinions polítiques. Al llarg de la historia són moltíssimes les persones que s’han vist obligades a fugir de casa seva, gairebé totes durant les Guerres Civils, i les Guerres Mundials.

La situació geogràfica de l’Alt Empordà va fer d’aquest territori un gran passadís on durant la Guerra Civil Espanyola molta gent va accedir-hi per a exiliar-se a França o als països del nord. El mateix va passar durant la Segona Guerra Mundial, però en el sentit contrari. Al ser Espanya un país neutral, molts ciutadans francesos que no volien anar a la guerra, o aviadors abatuts en ple vol, van trobar a l’Alt Empordà un refugi.

A la frontera francesa es trobaven els anomenats “passadors”. Un passador era un guia, la majoria antics combatents republicans, que ajudaven a passar als exiliats d’un país a un altre per camins de difícil accés que només ells coneixien.

Pel Coll de Belitres van passar milers de refugiats que van marxar a França des de Figueres i Llançà passant per Portbou. Per l’estació de tren, també, van passar molts exiliats, que van utilitzar les vies de tren i els túnels que travessaven el massís de l’Albera en la seva fugida.

Comparteix aquest article!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *